Αστροφωτογραφία Βαθέως Ουρανού μέσα από την πόλη
Η Αστροφωτογραφία βαθέως ουρανού απαιτεί όσο το δυνατόν σκοτεινότερο ουρανό και καθαρή ατμόσφαιρα. Τέτοιες συνθήκες βρίσκεις μόνο μακριά από πόλεις με έντονη φωτορύπανση και σε μεγάλα υψόμετρα. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να βρισκόμαστε συχνά εκεί. Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν μέθοδοι και τεχνικές για την αντιμετώπιση της φωτορύπανσης, πριν και μετά την φωτογράφιση – όπως στο στάδιο της επεξεργασίας – που με την χρήση τους κάνουν εφικτή την αστροφωτογραφηση αντικειμένων βαθέως ουρανού από περιοχές με μέτρια έως και έντονη φωτορύπανση.
Φαρμακόπουλος Αντώνης
Ερασιτέχνης Αστρονόμος & Αστροφωτογράφος
Μέλος της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης
www.astrofarma.gr
Φαρμακόπουλος Αντώνης
Ερασιτέχνης Αστρονόμος & Αστροφωτογράφος
Μέλος της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης
www.astrofarma.gr
Αστρονομική Φασματοσκοπία: Προσαρμόζοντας έναν αστρονομικό φασματογράφο ταυτόχρονης σκόπευσης- οδήγησης σε τηλεσκόπιο
Στοιχεία Φασματοσκοπίας, φάσματα εκπομπής και απορρόφησης, μέτρηση της θερμοκρασίας ενός σώματος από το φάσμα του, πως είναι το φως και το φάσμα που εκπέμπουν τα διεγερμένα άτομα του Νατρίου, το φαινόμενο Doppler-Fizeau. Το φάσμα κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης-η θερμοκρασία του Στέμματος. Παρατηρώντας οφθαλμοσκοπικά με ένα φασματογράφο το φάσμα του Ήλιου και των λαμπτήρων φωτισμού. Τοποθετώντας τον φασματογράφο σε ένα τηλεσκόπιο. Τεχνικές, ιδέες και επεξεργασία των δεδομένων. Τι συμπεράσματα προκύπτουν. Χρήση Οπτικών ινών σε φασματογράφο.
Αριστείδης Βούλγαρης
Αριστείδης Βούλγαρης
Εργαστήριο καταγραφής φωτορύπανσης
Το workshop θα παρουσιάσει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καταγραφεί η φωτορύπανση (οπτική παρατήρηση, μέτρηση με SQM, CCD κτλ) καθώς και μια μεθοδολογία οργάνωσης και προγραμματισμού των μετρήσεων ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια πανελλήνιας καταγραφής με κοινή μέθοδο από τους ερασιτέχνες αστρονόμους.
Ανδρέας Παπαλάμπρου
Ανδρέας Παπαλάμπρου
Εκπαίδευση-Διάδοση της αστρονομίας: Επιτόπου διαδραστικό και αλληλεπιδραστικό με τους συνέδρους, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μαθητές ως παράδειγμα
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, είναι εμπνευσμένο από το θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος (www.worldspaceweek.org). Πρόκειται για έναν ετήσιο θεσμό, που διοργανώνεται κατά την περίοδο 4-10 Οκτωβρίου και έχει σκοπό την εκλαΐκευση και διάδοση της Αστρονομίας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Κατερίνα Γ. Αγγειοπλάστη
Νηπιαγωγός - Μέλος του
Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Κατερίνα Γ. Αγγειοπλάστη
Νηπιαγωγός - Μέλος του
Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης
Φωτογραφίζοντας τη νύχτα
Απλές τεχνικές για να απογειώσετε τις νυχτερινές σας φωτογραφίες:
Στράτος Αγιάνογλου
- Εξοπλισμός: Τι θα χρειαστείτε για να φωτογραφίσετε τη νύχτα, από νυχτερινά τοπία μέχρι και τον έναστρο ουρανό, ΧΩΡΙΣ την βοήθεια επιπλέον ειδικού εξοπλισμού.
- Τεχνικές φωτογράφισης: Ρυθμίσεις, τρόπος φωτογράφισης αλλά και πολλά tips που έχουν μοιραστεί μαζί μας επαγγελματίες του χώρου, για καλύτερες νυχτερινές λήψεις.
- Επεξεργασία: Σας δείχνουμε βήμα βήμα πως μεταμορφώνουμε μία απλή λήψη σε μία εντυπωσιακή φωτογραφία, με την βοήθεια του Photoshop.
- Γενικές πρακτικές συμβουλές για τη νυχτερινή φωτογράφιση (tips, trick, κόλπα και ιδέες για να δοκιμάσετε)
Στράτος Αγιάνογλου